Om Matakuten

Matakuten är en ideell organisation som jobbar mot hunger, för hållbarhet och vi gör detta genom att dela ut mat och andra produkter som skänkts från matbutiker, restarunger, caféer och liknande. Mat och produkter i prima kvalitet men som inte kan säljas i butik pga förpackningsskador eller för kort bäst före datum, mat och produkter som annars skulle ha slängts.

Mot hunger, för hållbarhet

Matakuten hämtar dagligen varor från de matbutiker, restarunger och caféer som stödjer verksamheten. Matakuten hjälper till att minska matsvinnet i samhället och ger maten och produkterna en längre livscykel vilket gör stor miljönytta. Viktigast är att den överblivna maten och produkterna når ut till behövande i samhället. Matakuten vill inte att något barn i Gävle ska behöva gå hungrig.

Varje månad samlar Matakuten in över 10 ton mat. Mat som sedan delas ut till de mest behövande i samhället. Flera tusen människor får tack vare Matakuten hjälp i sin vardag med bröd, mat, hygienartiklar och kläder.

Matakuten når ut dels genom sin biståndslokal som fungerar som ett skafferi för människor i akut behov av förnödenheter. Matakuten kör även ut till olika bostadsområden i Gävle för att nå så många i behov som möjligt.

Matakuten bidrar också till att skapa insikter hos olika aktörer i samhället om både resursslöseri och hjälpbehov, och främjar på så sätt kunskap om dessa frågor.

Foton från när Matakuten hämtar och delar ut varor från olika butiker

Utmärkelser

Miljönär

2014 tilldelades Matakuten Sveriges första Miljönärmärkning. Det är en märkning som Avfall Sverige arbetat fram och betyder att man på något vis främjar återanvändning, lagning eller utlåning.

Läs mer här:
Matakuten i Gävle först i Sverige att Miljönärmärkas

 

Årets Gävlebo 2015

Lasse Wennman som är grundare till Matakuten röstades fram till Årets Gävlebo 2015. Tävlingen ”Årets Gävlebo” är skapad av Arbetarbladet och det är tidningens läsare som både nominerar och röstar fram vinnaren. Priset går till den som gjort något alldeles särskilt bra I Gävle.

Länk till pressmeddelandet:
Att ta sig an matrester och lokalt bistånd lönar sig!

 

Svensk miljöhjälte 2016

Lasse Wennman utsågs 2016 till svensk miljöhjälte på Svenska Hjältargalan 2016 för att han ser till att butikernas matsvinn hamnar på bordet hos de behövande istället för att kastas.

Lasse förvandlar matsvinn till middag för de behövande

Foton från när Matakuten eller Lasse fått priser m.m.

Om Lasse Wennman

Lasse Wennman skapade idén till Matakuten 2013 och började på ideell basis att köra runt och hämta upp överbliven mat från matbutiker i Gävle för att sedan dela ut till behövande människor. Lasse som gör en stor miljö- och samhällsnytta genom att ta hand om överbliven mat och andra produkter från matbutiker, restarunger, caféer och liknande som han sedan delar ut till behövande fortsätter att utveckla Matakuten och jobbar alltid mot hunger och för hållbarhet.

“Jag såg hur mycket bröd som kastas av butiker i Gävle. Det kändes så fel då det finns så många som är hungriga och inte har möjlighet till att ens ha bröd på bordet.” – Lasse Wennman

Lasse har ett unikt engagemang och förståelse för hemlösa och andra utsatta grupper, vilket gör honom till en mycket viktig del av Matakutens verksamhet.

Föreningens uppbyggnad

Matakutens syfte & målsättning

Matakuten utför social hjälpverksamhet och hjälper utsatta grupper och enskilda i samhället genom att samla in överbliven mat och andra produkter från matbutiker, restauranger, caféer och liknande för att dela ut till behövande. Matakuten bidrar även till miljönyttan genom att minska matsvinnet i samhället och förlänger livscykeln på maten och produkterna.

Matakutens verksamhet finansieras via ekonomiska gåvor och det som verksamheten förmedlar är gåvor till de behövande. Det förekommer inga ekonomiska transaktioner förutom de som behövs för att driva Matakuten som inte har något vinstsyfte, verksamheten ”får för att ge”. Matakuten står självständigt gentemot staten, kommunen, religiösa, politiska och privata intressen.

Styrelsen

Matakuten leds av en styrelse med engagerade ledamöter som representerar olika sektorer i samhället. Styrelsens arbete är ideellt. Föreningen är öppen för alla som vill delta.

Ordförande – Johan Englund
Sekreterare – Michael Wagner
Ledamot – Lotta Schenkel
Ledamot – Louise Flink
Ledamot – Tobias Arvidsson
Ledamot – Johan Dahl
Ledamot – Agneta Edin

Adjungerade
Pernilla Olsson
Fredrik Ek

Stadgar

Matakutens stadgar (pdf)

Matakutens personal

Matakuten har ett antal anställda och några praktikanter. Lasse Wennman och Kholoud Nassar är båda anställda genom Gästrike Återvinnare för att driva Matakuten.

Translate »